The navigation/links area is up there.
top left home . top right chat . bottom left add me
add me onfacebook

aksesori
posted: 8:35 AM | comments: 0


                                                                Assalamualaikum w.b.t/لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ



hye semua..... ok hari nie ana nak kongsi ngn korang tentang pe yang ana bace dalam majalh dara. mungkin ramai dah bace.... xpe just nak share ngn korang kan... xsalah kan2..... sebenarnye banyak yg boleh ana share kan.... tp disebabkan ana tengok kawan2 perempuan kite skrg nie dah pandai mengayakan aksesori..... so ana nak la share pade sape2 yg baru2 nak berjinak dalam mhias diri ngn pelbagai aksesori kt diri kan.... cam ana nie la..... huhu...

ok kat sini jugak ana nak bagi thu dulu tip2 asas dalam pemilihan aksesori...... lau pakai pilih je t confm bile cmpai umah aksesori 2 xdipakai... tersimpan je kan......

1.) TIP ASAS PEMILIHAN AKSESORI?
     - kena la bersesuai ngan majlis yang kita nak pegi.
     -  selain pilih ikot majlis kita juga kena la pilih ikot bntuk fizikal seseorng 2.
     - tok gadis2 muslimah kat luar sana seelok2nye la kan pakai la aksesori yang tidak lebih dari 2.

hah kawan2 2 baru yang pertama..... tunggu2.... ade banyak lagi yang ana nak kongsi kan.... bukan tue 1 je tau...... xbest la lau 1 je nak share ngn korang....... hehehe..... ok sekarang nie kan ade macam2 aksesori terjual kat pasaran kan..... confrm rambang mate nak pilih... btol x.... btol2..... bak kate upin ipin.... hukhukhuk....  ade yang bersangkut la, kepit la bergetah la..... bentuk jangan cakap punye la bnyak pilihan..... pilih je mne suke..... murah2...... ceeehhhh cm promote barang plak... so next ana nak gthu tip tok aksesori yng ana sebut kat ats td.... jom2 sambung bace....

2.) JENIS AKSESORI SANGKUT, KEPIT DAN JUGA BERGETAH?
     - ini pun sama jugak kena bergantung pada majlis.
     - tok aksesori yang bergetah lagi sesuai lau ke majlis yang kasual.
     - tok aksesori yang berpin @ besi  sesuai tok majlis yang formal....

cam sekarang nie kan..... kat internet melambak org dok jual aksesori.... so agak mudah la kat situ tok kite pilih....... xyah sebok2 nak kuar gi mall..... semua kat hujung jari just klik2..... order bayar n tggu je abg posmen hantar depan umah..... dpat je barang terus je la koyakkan plstik leh terus cuba.... mudah kan.... harga pn jauh lagi murah dari gi beli kat mall..... ok jom kite sambung baca lagi nak x.... jom ye...

3.) AKSESORI DARIPADA MATERIAL BESI, KAIN FELT, LACE MANIK, LABUCI @ LAIN2?
     - sama juga cm kat ats2 2 kena pilih ikot majlis.
     - cam kerongsang bunga dari jenis kain felt @ plastik sesuai ke acara santai.
     - majlis formal, kerongsang dari material besi lebih sesuai.
     - selain dari tu warna pun maen kan peranan penting. kalau la time 2 korang pkai aksesori yang warna perak sesuai kalau 
       dipadankan dengan tudung colour biru, ungu & kelabu. selain warna nie, sesuai dipadankan dgn aksesori warna emas.

ana tahu mesti ade segelintir gadis2 kat luar sana konfus nak wat pilihan aksesori kan.... 2 perkara biase kalau dah dok dalam kedai aksesori kita naek xtahu nak wat pemilihan..... nak bentuk camne la, design aksesori cmne la, nak yg sarak ke x ke..... 2 semua perkara normal setiap gadis2..... ok jom ana bantu ngn pe yng ana dah bace....

4.) BENTUK & REKAAN AKSESORI. PERLU YANG SARAT @ TAK? ( FIZIKAL AGAK GEMPAL)
     - elakkan dari pakai aksesori yang berbentuk bulat & besar.
     - pilih aksesori yang menjurus kebawah.
     - xperlu la aksesori yang sarat, perlu la tahu titik tumpuan pada kawasan kita.
     - tok yang berhijab corak, minimumkan pemakaian aksesori supaya xde la sarat sgt org tgk.

kalau korang nak tahu aksesori ini bertujuan tok mengemaskan tudung & juga sebagai penyeri...... biasa la tok wanita yang berhijab nie la  salah satu cara tok mereka berstyle...... style2 jugakan..... time bile la ye kita perlu megenakan aksesori nie.... 24 jam ke.... siang ke malam..... mane satu ye time yang sesuai nak pkai nie konfus dibuatnye....... oppppsss jangan risau jom cntinue lek k....

5.) PENGAYAAN AKSESORI PADA WAKTU MALAM @ SIANG?
    - aktiviti pada siang hari : aksesori bersifat tok mengemaskan lagi ikatan tudung.
    - aktiviti pada malam hari : tambahan aksesori dianggap sebagai menyerikan lagi penampilan kite.

dah la kite confuse sal bentuk pastu time bile la sesuai nak kena kan aksesori, sekarang nie pulak hijab yang macam mana plk sesuai tok digayakan ngn aksesori.... jom2... ana kongsikan...

 6.) SELENDANG, TUDUNG BIASA @ SYRIA YANG SESUAI DIGAYAKAN BERSAMA AKSESORI?
     - kalau hijab berwarna polos perlula ada aksesori tambahan. tapi hadkan juga penggunaannya.
     - kerongsang yang jenis berjuntai dan besar x sesuai digayakan di bawah leher. ini menarik minat perhatian yg lbh dri     
       orang sekeliling.
     - pakai la kerongsang yang kecil tok bahagian bawah dagu, sebaliknya aksesori yang berjuntai lebih sesuai digayakan
       kat atas bahu terutamanya tok tudung syria.

kenapa perlunya aksesori tok hijab..... kenapa ye.... kenapa..... baru la nampak cntik kalau kena kan aksesori yang berseuai... sesuai ke x kena la baca tip seterusnya..:)

7.) PERLUKAH PENGGAYAAN AKSESORI PADA HIJAB?
    - perlu. aksesori boleh dijadikan sebagai penyeri & juga penyelamat pada penampilan.
    - penggayaan aksesori akan kelihatan berbeza.
    - pemilihan & penggayaan aksesori juga dpat menggambarkan diri kita & sejauh mana kita tahu berfesyen.

aksesori nie dah jadi macam trend tok anak2 zaman sekarang...... ramai anak2 kat luar sana yang pndai berfesyen.... so agak x salah la lau fesyen2 dunia jadi ikotan... peredaran zaman la kate kan...... berpusing2 style... kejap style 2 la kjp nie la.... so kena pilih ikot kesesuai diri.... berfesyen ikot cara sendri lagi better dri ikot cara org.... right x..... 

ok la punye la pjg kan... lame btol x updte blog pnjg2 nie.... hah pe lagi stdy la ye sama2...... berfesyen ngn cara yg betol....

salam..

p/s : cntinue wc ngn cik abg..... 

nite semua.....



ma chérie .


tomorrow is mystery. yesterday is history.